Anderen over Frans Geelen

Renier Vaessen – Beeldend kunstenaar en docent aan het Kunstcollege Weert waar hij Frans onderwezen heeft in schilderen.

“Wat de schilderijen en objecten van Frans Geelen altijd tonen is het resultaat van een gepijnigd proces van het zoeken naar beeld.”

“Als alles het laat afweten; zelfs basale kleur in de verf en de minimale vorm in het beeld, dan nog dwingt zijn werk tot nader kijken, omdat zijn persoon in alles aanwezig is.”

“Misschien heeft zijn werk de vorm niet nodig, noch de kleur en heeft het voldoende aan getoonde worsteling en dat wat het oplevert. Het zijn geen schilderijen, het zijn geen beelden, het is ‘Materie,’ en zo zou je het werk van Geelen het beste kunnen omschrijven; tot materie verworden schilderijen en beelden.”

“Het is zoals Geelen is, iemand die de verf kneedt, de klei maltraiteert en het ijzer plastisch buigt, oneigenlijk maar onmiskenbaar puur. Het is deze puurheid, deze eigenheid die steeds een goede basis vormt voor zijn werk. Ook al kan het altijd beter of moet het altijd anders, hij mag niet veranderen.”

“Om Frans Geelen echt te leren kennen is een kijk naar zijn palet (hier in de ruimste zin van het woord) voldoende. Pasteuze acrylverf wordt in klodders uitgeknepen op het palet. Penselen verdwijnen tot aan de bus in de dikke brij en komen volgevreten tevoorschijn om vervolgens een spoor achter te laten. Uiteindelijk kent alles eenzelfde huid, het penseel is geen penseel meer, het palet is tot object verworden en het schilderij toont zich slechts als drager van de materie.”

Renier Vaessen
Weert, 10 november 2010

Bertho Pauly – Beeldend kunstenaar en docent aan de stedelijke academie van Genk.

“In het grafische werk van Frans Geelen zie ik een fluwelen expressie; zeer expresssieve droge naald bewerking met fluwelen en toch zeer krachtige lijnen. Het geheel komt echt harmonisch over. De poezie is altijd aanwezig. Als het werk in kleur uitgevoerd is ziet men een gedurfd kleurpalet. Doorheen je werk Frans zie ik je sterke zielskracht en spontaniteit. Veel succes op je artistieke weg.”

Bertho Pauly
11 juni 2011

Opmerkingen uit de juryrapporten ter gelegenheid van het afstuderen aan de academies van Arendonk en Genk.

“Een zeer boeiende schriftuur, je laat de verfstreek echt deel uit maken van de compositie.”

“Vooral in de stillevens toon je wat jij zomaar gratis in huis hebt, qua kleurgevoel en begrip voor harmonieuze verhoudingen. Bijna spelenderwijs maak je hier gebruik van allerlei beeldende middelen zoals kwaliteitsaspecten, warm en koud, licht-donker contrast,scherp afgelijnde en vage vormen.”

“Heb vertrouwen in de kunstzinnige feeling die je van nature hebt.”

“Je bent enorm gedreven bezig, schuwt de uitdaging en het experiment niet.”

“Op het gebied van natuurstudies hoef jij je niet meer te bewijzen, je bent erg goed bezig.”

Reacties zijn gesloten.